NovaDerm.ro Novaderm Totul despre keratoza seboreică

Totul despre keratoza seboreică

keratoza seboreică

Ce este keratoza seboreică?

Keratoza seboreică, cunoscută și sub denumirea de verucă seboreică, este o formă de tumoră benignă a epidermei care se dezvoltă foarte des odată cu înaintarea în vârstă. Se manifestă prin apariția unor leziuni rotunde sau ovale, de culoare maro sau negru, care au tendința să crească în dimensiuni.

Deși nu este periculoasă, keratoza seboreică poate fi confundată cu alte boli de piele care, în schimb, ar putea duce la forme canceroase dacă nu sunt tratate prompt. De aceea este întotdeauna important să te bazezi pe un medic dermatolog pentru a obține un diagnostic corect și a înțelege dacă este nevoie de tratament.

Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre keratoza seboreică, care sunt posibilele complicații la care ar putea duce și cum să îndepărtezi acest tip de leziune a pielii.

 

Cum se manifestă keratoza seboreică?

Keratoza seboreică se manifestă prin prezența unor excrescențe rotunde sau ovale, care pot varia atât ca și culoare, de la maro deschis până la negru, cât și ca dimensiune, în general de la 0,5 cm până la câțiva centimetri.

Au o suprafață cu aspect ceruit, uneori riguroasă și friabilă. Se dispun cu preponderență pe față, torace și abdomen, însă pot fi găsite și în alte zone, inclusiv pe scalp. Numărul leziunilor creşte odată cu vârsta, la persoanele de peste 70 de ani pot fi întâlnite zeci sau chiar sute de keratoze seboreice, în special la nivelul feţei.

 

Cauzele apariției keratozei seboreice

Cauzele manifestărilor keratozei seboreice sunt încă necunoscute și în curs de studiu. Singura corelație asupra căreia medicii par să fie de acord este cea de natură genetică. Cea mai acreditată ipoteză până în prezent este de fapt cea care sugerează că verucile seboreice pot fi transmise genetic.

Un lucru cert este că modificările hormonale, deși nu sunt cauza declanșatoare a keratozei seboreice, pot accelera creșterea acesteia și, în consecință, evoluția ei.

Unele studii au sugerat o legătură între dezvoltarea bolii și radiațiile UV, o ipoteză derivată din faptul că subiecții care au fost expuși la soare pentru perioade prelungite de timp au tendința de a dezvolta keratoză seboreică. Totuși, întrucât tulburarea apare și la persoanele care nu s-au expus excesiv la razele soarelui, razele UV nu par să joace un rol important. Dezbaterea cu privire la implicarea luminii solare în etiologia keratozei seboreice rămâne, așadar, încă deschisă.

Diagnostic

Pentru un diagnostic corect este indicat să consulți un medic dermatolog care va putea evalua corect tulburarea efectuând o analiză a fiecărei keratoze seboreice individuale și excluzând orice alte boli ale pielii. De fapt, este necesar să se efectueze un diagnostic diferențial excluzând alte boli de piele mult mai grave care au asemănări cu verucile seboreice. Dintre acestea amintim:

  • Melanomul
  • Carcinomul
  • Keratoza actinică

Testul util pentru un diagnostic corect și o analiză diferențială pentru a distinge keratoza seboreică de boli mult mai grave care afectează pielea este dermatoscopia. Acest tip de analiză este absolut neinvazivă și se realizează cu ajutorul unui instrument numit dermatoscop.

Odată ce s-a asigurat că diagnosticul keratoze seboreice este corect, medicul va putea identifica subtipul de leziune epitelială superficială care afectează pacientul și, împreună cu acesta, să stabilească necesitatea intervenției asupra acesteia sau nu.

Keratoza seboreică poate deveni periculoasă?

Fiind o leziune cutanată benignă, keratoza seboreică este o boală inofensivă a pielii.

De ce să acorzi multă atenție acestei afecțiuni dacă nu este periculoasă?

Este indicat să apelezi la un medic dermatolog atunci când leziunile de la nivelul pielii s-au dezvoltat într-un interval scurt de timp, apar sângerări sau iritații.

Tratamentul keratozei seboreice

Medicii dermatologi pot recomanda mai multe opțiuni de tratament după ce stabilesc diagnosticul de keratoză seboreică. Îndepărtarea acestor excresențe se poate face prin diferite metode: crioterapie, chiuretaj, laser sau electrocauterizare.

  • Crioterapia. Crioterapia, una dintre cele mai utilizate intervenții în domeniul dermatologic, presupune utilizarea azotului, care este capabil să atingă temperaturi foarte scăzute precum -190°C) pe zona indicată. Crioterapia practic va îngheța keratozele seboreice și va permite îndepărtarea lor rapidă și sigură în câteva secunde. Crioterapia este una dintre cele mai sigure și mai utilizate intervenții dermatologice.
  • Laserul. Laserul poate fi folosit pentru numeroase operații fără a fi invaziv. Cu acest instrument se poate elimina zona în cauză într-o manieră foarte precisă, fara nici un risc.
  • Chiuretajul. Această tehnică constă în îndepărtarea manuală a keratozelor cu ajutorul unui bisturiu numit chiuretă.
  • Electrocauterizarea. Intervenția de electrocauterizare a keratozelor seboreice presupune folosirea unui radiocauter pentru a le elimina de pe piele. Pentru fiecare keratoză seboreică cauterizată se folosește anestezie locală, pentru ca pacientul să nu simtă durere.

Acestea sunt principalele metode de îndepărtare a keratozei seboreice, însă înainte de a o alege pe cea care ți se potrivește cel mai bine, nu uita să consulți medicul dermatolog.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post

Acest website colectează date statistice anonimizate, conform cu politica noastră de confidențialitate.   DA - click aici dacă sunteți de acord.   NU - click aici dacă NU sunteți de acord. ?