NovaDerm.ro Novaderm Puncte de grăsime sau milia – ce sunt și cum să le tratezi

Puncte de grăsime sau milia – ce sunt și cum să le tratezi

mici puncte de grăsime

Știm cu toții de puncte negre, coșuri, pori dilatați și chiar pete hiperpigmentare. Dar această listă pare o poveste fără sfârșit și trebuie să includem încă un inamic al pielii, punctele de grăsime.

Ai observat vreodată punctele albe din jurul ochilor, nasului sau obrajilor? Acestea sunt așa-numitele puncte de grăsime, cunoscute și sub numele de milia. Sunt inofensive pentru sănătate, dar pentru mulți pot fi foarte incomode la nivel estetic. Vrei să știi ce sunt, de ce apar, ce să faci pentru a le elimina și cum se previn? Acest articol îți va răspunde la toate întrebările.

Ce sunt punctele de grăsime?

Milia, numite și puncte de grăsime, sunt papule mici (1-2 mm), rotunjite, de culoare alb-gălbui, care apar cel mai frecvent la nivelul feței: în jurul ochilor, nasului și obrajilor. Pot apărea la orice vârstă, însă sunt predominante la nou-născuți și uneori reprezintă o problemă estetică.

Aceste mici puncte de grăsime sunt de fapt colecții epidermice formate din keratină și material sebaceu, o proteină care se găsește pe suprafața pielii, părului și unghiilor. Apar ca urmare a înfundarii porilor din cauza unei producții excesive de sebum, dar este favorizată și de evenimente externe pe care le vom expune în cele ce urmează.

Punctele de grăsime au o evoluție mai îndelungată în comparație cu leziunile de acnee. Astfel, în timp ce acneea poate dispărea în câteva zille, milia poate persista timp de câteva săptămâni sau chiar luni.

Cauzele apariției punctelor de grăsime

Aparția punctelor de grăsime se datorează, așa cum am spus, înfundării porilor, fie excesului de sebum, fie celulelor moarte ale pielii. La nou-născuți, acestea sunt adesea generate de reținerea temporară a sebumului, cauzată de prezența hormonilor materni la sugar.

În timpul adolescenței sau la vârsta adultă, acestea sunt cauzate de o acumulare de keratină care înfundă foliculii de păr de pe față.

Există și alți factori care cauzează apariția punctelor de grăsime. Aceștia pot fi:

  • Expunerea excesivă și/sau incorectă la soare sau la solar (UVA și UVB);
  • Curățarea incorectă a feței;
  • Utilizarea produselor cosmetice necorespunzătoare tipului tău de piele sau cu procente mari de substanțe grase;
  • Curățarea feței cu produse iritante;
  • O dezvoltare incompletă a glandelor sebacee;
  • În urma abraziunii, cicatricilor cauzate de acnee, deteriorării pielii sau zgârieturilor;

Cum se stabilește diagnosticul punctelor de grăsime?

Diagnosticul leziunilor de milia va fi stabilit de către medicul dermatolog pe baza aspectului clinic și a evoluției acestora. Nu este nevoie de investigații suplimentare.

Cum se tratează milia?

Îndepărtarea punctelor de grăsime este posibilă, mai ales dacă provoacă disconfort sau dacă sunt inestetice pentru pacienți. Este întotdeauna indicat să contactați un medic dermatolog pentru a alege cea mai potrivită metodă de îndepărtare și pentru a evita insistarea cu produse agresive pe zona afectată, care ar servi doar la iritarea sau inflamarea acestor puncte de grăsime.

Pacienții care suferă de milia pot opta pentru următoarele metode de îndepărtare:

  • Crioterapie – tratament care se realizează în clinica dermatologică și care constă în înghețarea leziunilor cutanate;
  • Laser;
  • Dermabraziune, prin care se îndepărtează straturile superficiale ale pielii afectate;
  • Peeling chimic, prin care se aplică un produs chimic pe ten pentru a cauteriza leziunile cutanate;
  • Chiuretare.

Cum se previne milia?

Cel mai bun remediu împotriva punctelor de grăsime rămâne prevenția: o rutină bună de îngrijire este de fapt cea mai eficientă modalitate de a evita formarea acestor puncte de grăsime. Medicul dermatolog este cel care stabilește cea mai potrivită rutină de îngrijire.

Totuși, dacă suferiți de milia, este bine să țineți cont de următoarele:

  • În primul rând, este bine să alegeți un demachiant delicat pentru curățarea pielii și pentru curățarea feței.
  • În ceea ce privește crema hidratantă, este mai bine să optați pentru un produs de calitate, non-comedogenic și capabil să respecte fiziologia pielii.
  • Atenție la machiaj: fondurile de ten, pudrele de față, fardurile de ochi și corectorii cu silicon pot favoriza formarea punctelor de grăsime greu de eradicat. Mai bine preferați un machiaj natural, poate alegând dintre numeroasele produse minerale care se găsesc acum ușor pe piață.
  • Nu uitați să vă demachiați în fiecare seară, înainte de culcare.
  • Și, ce mai important, trebuie să aplicați întotdeauna, în fiecare zi, o cremă cu factor de protecție solară, mai ales atunci când vă expuneți la soare.

Dacă țineți cont de toate aceste sfaturi, pe lângă prevenirea apariției punctelor de grăsime, pielea va rămâne sănătoasă, tânără și frumoasă mai mult timp.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post

Acest website colectează date statistice anonimizate, conform cu politica noastră de confidențialitate.   DA - click aici dacă sunteți de acord.   NU - click aici dacă NU sunteți de acord. ?