NovaDerm.ro Novaderm Alopecia la femei: ce este și cum să o vindeci

Alopecia la femei: ce este și cum să o vindeci

Alopecia, cunoscută și sub numele de „calviție”, „căderea părului” sau „chelire

Pierzi mai mult păr decât de obicei în această perioadă a anului în timp ce te șamponezi, piepteni și usuci? Căderea părului este o afecțiune fiziologică care apare pe tot parcursul anului, chiar dacă poate deveni mai intensă la schimbarea anotimpurilor.

Dacă în alte perioade ale anului se pierd de obicei până la 50 de fire de păr pe zi, primăvara poți pierde chiar și 70-100 pe zi.

În plus, căderea părului, care apare odată cu schimbarea sezonului, durează în general câteva săptămâni și apoi se oprește de la sine. Dacă însă fenomenul durează mai mult, iar cantitatea de păr care cade devine abundentă, este indicat să ceri sfatul unui specialist. De fapt, ar putea ascunde probleme mai grave, precum alopecia și, în cazul femeilor, ar putea fi legată de anumite faze ale vieții în care apar modificări hormonale importante, precum sarcina sau menopauza.

Să aprofundăm subiectul împreună în cele ce urmează.

Ce este alopecia?

Căderea abundentă a părului poate favoriza apariția alopeciei, o patologie care a intrat recent în lumina reflectoarelor și datorită scenei cu actorul american Will Smith din seara premiilor Oscar, care și-a apărat soția, Jada Pinkett, care suferă de alopecie.

Alopecia, cunoscută și sub numele de „calviție”, „căderea părului” sau „chelire”, este un proces de degradare a calității părului, care duce la dispariția lui progresivă. Caracterizată prin căderea localizată a părului, adesea greu de disimulat, reprezintă o problemă estetică care poate provoca disconfort semnificativ celor afectați.

Cele mai comune forme de alopecie sunt:

  • alopecie androgenetică;
  • alopecia areata;
  • Effluvium Telogen;
  • Tinea Capitis;
  • alopecie de tracțiune.

Cauzele alopeciei la femei

Cauzele alopeciei la femei pot fi variate. Deși nu sunt încă pe deplin cunoscute, cercetările științifice au identificat mai mulți factori declanșatori:

  • congenitali, ca în cazul femeilor cu hiperandrogenism (exces de androgeni) care sunt mai predispuse la alopecie;
  • hormonali, în special în anumite faze ale vieții, cum ar fi sarcina sau menopauza, în care corpul feminin este supus modificărilor și schimbărilor hormonale;
  • nutriționali, legați de deficiențe de vitamine și minerale rezultate, de exemplu, din dietele dezechilibrate;
  • imunologici, legați de boli autoimune care afectează femeile mai frecvent decât bărbații;
  • terapii medicamentoase.

Căderea părului în menopauză

Modificarile hormonale legate de menopauză pot avea repercusiuni și asupra sănătății părului, favorizand pierderea acestuia. Se estimează că 40% dintre femeile aflate la menopauză se confruntă cu căderea abundentă a părului și, în consecință, cu subțierea lui.

Fenomenul, în acest caz, este provocat de scăderea hormonilor feminini, estrogen, care este asociată cu o creștere a hormonilor masculini, androgeni. Firul de păr este slăbit și ciclul său de viață pare să se schimbe, reducând faza de creștere și crescând așa-numita alopecie.

La aceasta, deci, se mai poate adăuga o condiție de stres, asociată frecvent cu menopauza, care la rândul ei poate agrava problema.

Cea mai frecventă formă de alopecie de la menopauză este alopecia androgenetică, a cărei incidență crește odată cu vârsta. În timp ce la bărbați această problemă apare cu o subțiere progresivă în zona fronto-temporală și în vertex, la femei se manifestă mai ales în zona frontală.

Căderea părului după naștere

O altă fază a marii tulburări hormonale în viața unei femei este sarcina și perioada postpartum. În timpul sarcinii, nivelul de estrogen rămâne întotdeauna foarte ridicat, cu consecința că părul rămâne în faza anagenă mai mult timp, părând mai gros și mai frumos.

Totuși, situația se schimbă după naștere cu colapsul estrogenului, care poate favoriza o cădere, chiar abundentă, până la episoade de alopecie areata. Este o afecțiune care face ca părul să cadă în zone rotund-ovalare și apare local pe o parte a scalpului. Cursul acestui tip de alopecie este variat: în unele cazuri sunt suficiente câteva zile pentru a se forma una sau mai multe zone fără păr, în altele se poate asista la o pierdere masivă în scurt timp.

Nu este neobișnuit ca părul să crească din nou singur, mai ales dacă alopecia areata este cauzată de afecțiuni temporare, cum ar fi:

  • sarcina;
  • perioadă de stres sever;
  • stare generală de slăbiciune;
  • prezența bolilor infecțioase ale pielii;
  • consumul anumitor medicamente.

Cum să vindeci alopecia?

Abordarea terapeutică trebuie evaluată și încadrată de medicul dermatolog, deoarece tratamentele variază în funcție de cazul specific.

Printre  cele mai inovatoare remedii împotriva alopeciei se numără  PRP (plasmă bogată în trombocite), indicată atât în ​​cazurile de alopecie androgenetică, cât și în cele de alopecie areata. Este o tehnică de biorevitalizare care folosește sângele aceleiași persoane, prelevat și tratat corespunzător, pentru a fi apoi reinjectat subcutanat prin micro-injecții. Acțiunea sa este de a stimula activitatea foliculilor de păr. Acest lucru are mai multe efecte:

  • poate contribui la revigorarea părului;
  • poate ajuta la încetinirea căderii părului;
  • în unele cazuri, poate promova recreșterea părului.

În sprijinul PRP vine și mezoterapia scalpului, un tratament care presupune administrarea directă a unor injecții biostimulante pe bază de minerale, aminoacizi, vitamine specifice, acizi nucleici și coenzime care au ca acțiune stoparea căderea părului și întărirea acestuia.

În cazurile în care există o problemă organică la baza alopeciei, poate fi necesară și terapie farmacologică la recomandarea medicului dermatolog.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post

Acest website colectează date statistice anonimizate, conform cu politica noastră de confidențialitate.   DA - click aici dacă sunteți de acord.   NU - click aici dacă NU sunteți de acord. ?