NovaDerm.ro Novaderm Suferi de Zona Zoster? Iată ce trebuie să știi

Suferi de Zona Zoster? Iată ce trebuie să știi

Zona Zoster

Descriere generală: ce este Zona Zoster?

Zona Zoster este o infecție virală cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV), aparținând familiei virusului Herpes: după cum puteți ghici din nume, este același virus care provoacă varicela în copilărie. Virusul este capabil să rămână inactiv în țesutul nervos și este posibil să se reactiveze ani mai târziu, declanșând Zona Zoster.

Se estimează că aproximativ 90% din populația României a contractat varicela cel puțin o dată în viață (în general în copilărie), din care 10% au avut o recidivă zeci de ani mai târziu, cu o reactivare a virusului sub formă de Zona Zoster.

În cea mai comună formă, se manifestă printr-o erupție cutanată dureroasă, acoperită de vezicule, care care apare de obicei pe o parte a corpului, cel mai frecvent pe piept sau abdomen, dar care poate apărea oriunde, inclusiv pe față și ochi. Deși nu este o afecțiune care pune viața în pericol, poate fi deosebit de dureroasă și poate dura între 3-5 săptămâni.

Care sunt cauzele Zonei Zoster?

Zona Zoster este cauzată de virusul varicelo-zosterian. De obicei, sistemul imunitar produce suficienți anticorpi pentru a bloca apariția acestei afecțiuni, dar virusul poate rămâne latent în țesutul nervos ani de zile sau chiar o viață. Se crede că reactivarea este legată de o scădere bruscă a apărării imune, de perioade de stres puternic, de terapii farmacologice de imunosupresie, de chimio sau radioterapie, de boli care afectează sistemul imunitar precum HIV. De asemenea, persoanele fragile, cu apărare imunitară slabă sau compromisă, cum ar fi persoanele în vârstă, pot dezvolta Zona Zoster.

Care sunt semnele și simptomele Zonei Zoster?

Semnele și simptomele infecției cu Zona Zoster includ:

  • senzație de arsură;
  • mâncărime;
  • durere arzătoare într-o anumită zonă a pielii;
  • sensibilitate;
  • roșeață;
  • vezicule cu lichid dureroase și pruriginoase;
  • febră;
  • dureri de cap;
  • frisoane;
  • dureri musculare;

Zona Zoster este contagioasă? Iată care sunt cauzele și cum se transmite:

După cum am menționat deja, virusul varicelo-zosterian, din familia virusurilor herpesului, provoacă Zona Zoster. Când acest virus intră pentru prima dată în organism, adesea în copilărie, declanșează varicela. Deși sistemul imunitar reușește de obicei să facă față primei boli, virusul rămâne în organism într-o stare latentă. Poate rămâne în această stare toată viața sau, în general, după câțiva ani, agentul viral se poate reactiva și, deplasându-se de-a lungul nervilor, ajunge la suprafața pielii unde determină apariția Zonei Zoster.

A avea varicela în copilărie nu duce neapărat la dezvoltarea Zonei Zoster la vârsta adultă. De fapt, reactivarea virusului nu este regulă; când se întâmplă, însă, în general există doar un episod de Zona Zoster sau cel mult două; rareori apare de mai multe ori.

La originea unei reactivări a virusului sub formă de Zona Zoster se crede că există o scădere bruscă a sistemului imunitar, care se poate datora la rândul său:

  • stresului psiho-fizic sever;
  • anumitor tratamente medicamentoase;
  • bolilor care afectează sistemul imunitar;
  • expunerii excesivă la lumina soarelui;

Oricine a dezvoltat Zona Zoster este contagios, de aceea poate transmite virusul celor care nu au contractat niciodată virusul varicelo-zosterian în viața lor, deci persoanelor care nu au avut niciodată varicelă sau care au fost vaccinate împotriva acesteia: transmiterea se produce prin contact direct cu veziculele care conțin virusul. Oricine intră în contact cu virusul, deoarece este prima dată, nu va dezvolta la rândul său Zona Zoster, ci varicelă.

Din acest motiv, oricine dezvoltă un episod de Zona Zoster este sfătuit, până când acesta nu mai este contagios (adică până la dispariția ultimei vezicule), să evite să împartă prosoape, halate de baie și îmbrăcăminte cu alte persoane, să stea acasă și să nu meargă în locuri publice sau să desfășoare activități care ar putea favoriza transmiterea virusului, cum ar fi mersul la piscină sau practicarea anumitor sporturi.

Zona Zoster: cum se face diagnosticul?

În cele mai multe cazuri, un examen dermatologic este suficient pentru diagnosticarea Zonei Zoster. Medicul dermatolog examinează vizual erupția cutanată, căci aceasta are caracteristici care se disting clar de alte tipuri de afecțiuni.

În plus, medicul dermatolog adresează de obicei unele întrebări pacientului, de exemplu, despre un posibil episod trecut de varicelă și prezența oricăror simptome particulare înainte de apariția veziculelor.

În unele cazuri rare, dacă simptomele nu sunt clare (de exemplu, nu există deloc erupție cutanată sau este mult mai extinsă decât de obicei), medicul dermatolog se poate baza pe unele teste de laborator.

Cel mai frecvent este un test de sânge care caută anticorpi IgM (cei pe care organismul îi produce imediat pentru a contracara agentul viral) legați de prezența virusului varicelo-zosterian. Cu toate acestea, trebuie menționat că la subiecții cu un sistem imunitar slăbit, producția de anticorpi poate fi limitată și, prin urmare, testele anticorpilor ar putea fi negative chiar și în prezența reactivării virusului. În acest caz se cere prelevarea lichidului veziculelor.

 

Tratament: cum se vindecă Zona Zoster

Infecția cu Zona Zoster, în general, ca și în cazul varicelei, se vindecă spontan. Cu toate acestea, având în vedere simptomele supărătoare, tratamentele locale și sistemice pot fi utilizate pentru a le reduce:

  • Antivirale: sunt medicamente specifice care blochează replicarea virală și deci reduc proliferarea virusului și durata manifestarii, dar din păcate nu acționează asupra durerii.
  • Analgezice și antiinflamatoare care acționează asupra durerii acestei tulburări.

Pentru a calma mâncărimea și durerea, poate fi de asemenea util să porți haine largi și să aplici comprese reci pe vezicule.

Prevenirea Zonei Zoster prin vaccinare

Cineva care se îmbolnăvește de Zona Zoster ar putea experimenta reactivări ale virusului și noi episoade ale bolii în timpul vieții.

Totuși, cei care au contractat varicela în copilărie sau sunt supuși recidivelor de Zona Zoster pot evalua împreună cu medicul lor posibilitatea de a se supune vaccinului specific împotriva virusului varicelo-zosterian. Vaccinul conține forma atenuată a virusului viu și administrarea acestuia întărește răspunsul imun împotriva virusului și astfel inhibă reactivarea acestuia.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post

Acest website colectează date statistice anonimizate, conform cu politica noastră de confidențialitate.   DA - click aici dacă sunteți de acord.   NU - click aici dacă NU sunteți de acord. ?