Mâncărimi, pete roșii, vezicule sau erupții cutanate, leziuni cu aspect aspru… o recunoști, nu-i așa? Este eczema, afecțiunea inflamatorie care provoacă o erupție cutanată caracterizată prin semnele și simptomele descrise anterior.
Printre părțile corpului cele mai afectate de eczemă se numără mâinile, zonă care intră adesea în contact cu alergeni care declanșează inflamația și duc la apariția eczemei mâinilor.
Este important ca factorii care au determinat apariția eczemei mâinilor să fie identificați și, de aceea, se recomandă ca medicul dermatolog să fie consultat imediat ce apar primele simptome pentru a putea fi pus diagnosticul și a indica cel mai bun tratament pentru atenuarea și controlul simptomelor.
Să aruncăm o privire asupra simptomelor, cauzelor și remediilor eczemei mâinilor:
Ce este eczema mâinilor?
Eczema mâinilor este o afecțiune inflamatorie. Poate afecta mai multe zone precum vârful mâinilor, palmele sau vârful degetelor. Este adesea denumită eczemă cronică a mâinii, deoarece boala persistă în timp și alternează între exacerbări și remisii.
Caracteristicile eczemei mâinilor
Eczema mâinilor poate apărea atât la adulți, cât și la copii și se caracterizează prin apariția de roșeață, durere, piele uscată și crăpată, mâncărimi ale mâinilor și, uneori, vezicule de 1-2 mm în diametru care conțin lichid seros (în acest ultim caz este denumită eczemă dishidrotică a mâinilor).
Simptomele acestei boli pot varia ca intensitate, dar nu pot fi tratate sau eliminate în mod complet.
Cauzele apariției eczemei mâinilor
Iată principalele cauze responsabile de eczema mâinilor:
- Produse de curățenie: detergenți, produse de igienă casnică;
- Cosmetice și produse de igienă personală: gel de duș, șervețele;
- Substanțe chimice;
- Deshidratarea;
- Temperaturile scăzute;
- Diverse țesături;
- Altele: cerneală, vopsea, crema de pantofi, coloranți.
Simptomele eczemei mâinilor
Simptomele eczemei mâinilor pot varia în funcție de cauza și tipul eczemei, cu toate acestea, în general, principalele simptome sunt:
- Roșeață;
- Mâncărime;
- Crăpături;
- Apariția veziculelor pe piele, care se pot rupe;
- Inflamații;
- Sângerări;
- Descuamare;
- Dureri;
Diagnostic
Diagnosticul eczemei mâinilor poate fi făcută după o scurtă examinare în cadrul unui consult dermatologic. De asemenea, medicul dermatolog poate recomanda teste de alergii, biopsii de piele sau teste de sânge, pentru a putea exclude posibilitatea ca simptomele să fie cauzate de alte afecțiuni.
Eczema mâinilor: tratament și remedii
Eczemele de pe mâini pot fi o sursă de disconfort nu doar din cauza prezenței mâncărimii și iritației, ci și pentru că aspectul descuamării și pielea uscată dau un aspect neglijat mâinilor, care sunt una dintre părțile corpului nostru expuse vederii.
Pentru a reduce timpul de vindecare al eczemei este deci necesar să se identifice cauza declanșatoare și cel mai potrivit remediu. Prin urmare, este important să consulți medicul dermatolog, care îți va putea recomanda terapia potrivită.
În general, eczema mâinilor poate fi tratată cu anumite medicamente și remedii dermocosmetice:
Eczema mâinilor: tratamente medicamentoase
Frecvent erupția cutanată este tratată cu creme și unguente cu cortizon de uz local, dar uneori medicul poate prescrie aportul de antihistaminice sau antibiotice, în cazul în care apare o infecție.
Eczema mâinilor: remedii dermocosmetice
Pentru a calma simptomele eczemei de pe mâini este important să hrănești pielea cu creme emoliente hipoalergenice și testate dermatologic.
Eczema mâinilor: remedii naturiste
Pentru a preveni apariția eczemei mâinilor este important să faci teste de alergie pentru a identifica ce substanță declanșează iritația pielii. Odată identificat, contactul pielii cu substanța trebuie evitat.
Sfaturile noastre
Pentru a calma simptomele eczemei mâinilor este recomandabil să adopți câteva măsuri de precauție în viața de zi cu zi:
- Nu te spăla prea des pe mâini și folosește apă călduță.
- În loc de săpun folosește geluri fără substanțe mirositoare sau uleiuri specifice.
- După fiecare spălare folosește creme de mâini cu ingrediente naturale.
- Iarna, acordă mâinilor îngrijire intensivă și poartă mănuși.
- Evită contactul direct cu produse de curățare.
- Hidratează-ți mâinile cu substanțe naturale calmante, cum ar fi gelul de aloe vera pur și untul de shea pur, cu condiția ca acestea să nu fie cu adevărat substanțele care declanșează iritația pielii.