NovaDerm.ro Novaderm Dermatita atopică

Dermatita atopică

Dermatita atopică

Dermatita atopică este o inflamație cronică necontagioasă a pielii. Recurentă și foarte pruriginoasă, se dezvoltă cu faze de ameliorare spontană și altele de exacerbare. Este frecventă la copiii mici, dar poate apărea la orice vârstă.

Pacienții cu dermatită atopică sunt mai predispuși să dezvolte infecții cutanate de origine bacteriană sau virală. Simptomele caracteristice acestei afecțiuni sunt mâncărimea și înroșirea pielii în zone care variază în funcție de vârsta pacientului. În general, zonele afectate sunt foarte uscate, aspre și cu aspect solzos.

 

Care sunt cauzele ce determină apariția dermatitei atopice?

Cauza exactă a dermatitei atopice nu este pe deplin clară, având în vedere că această boală poate implica factori genetici și de mediu responsabili de formarea unor anomalii la nivelul epidermei și a sistemului imunitar.

La unii oameni, dermatita atopică este legată de o variație genetică care afectează capacitatea pielii de a oferi protecție. Cu o capacitate de protecție mai slabă, pielea nu este capabilă să rețină umezeala și să ofere protecție împotriva bacteriilor, iritanților, alergenilor și factorilor de mediu, cum ar fi fumul de tutun, polenul, părul animalelor de companie etc. Iritanții, cum ar fi unele țesături, săpunuri și produse de curățare de uz casnic, pot provoca, de asemenea, o exacerbare a dermatitei atopice.

La alți oameni, însă, dermatita atopică apare ca urmare a creșterii bacteriilor Staphylococcus aureus pe piele. Prezența lor înlocuiește bacteriile utile și perturbă funcția de protecție a pielii. În plus, o capacitate de protecție slabă declanșează un răspuns al sistemului imunitar care provoacă, printre alte simptome, inflamația pielii.

 

Cum este diagnosticată dermatita atopică?

Dermatita atopică se caracterizează prin inflamarea pielii asociată cu mâncărimi intense, de obicei mai accentuate noaptea. Este una dintre bolile de piele care provoacă mai multe mâncărimi (erupții pruriginoase), iar în cazurile severe, pacienții se scarpină în zonele afectate de dermatită atopică până când sângerează.

Pruritul este o caracteristică esențială de diagnosticare a dermatitei atopice, însă este asociată și cu petele roșii sau maronii, precum și cu pielea uscată, crăpată sau solzoasă. Această afecțiune se manifestă în mod diferit la sugari, copii și adulți. La sugari, ea apare de obicei în zone mici, pe obraji, în timp ce copiii mai mari și adulții au de obicei erupții pe genunchi sau coate (adesea în pliurile articulațiilor), pe dosul mâinilor sau pe scalp.

Pacienții cu dermatită atopică suferă, de aemenea, tulburări semnificative de somn din cauza mâncărimii intense cauzate de boală. Aceste modificări implică dificultatea de a adormi. Insomnia, la rândul ei, provoacă somnolență în timpul zilei, oboseală, iritabilitate, scăderea concentrației, precum și probleme comportamentale și, la persoanele mai tinere, probleme disciplinare.

 

Când ar trebui să mergi la medic?

Consultă medicul dermatolog dacă tu sau copilul tău aveți:

  • Simptome de dermatită atopică.
  • Afecțiunea generează un nivel atât de ridicat de disconfort încât vă împiedică să dormiți și să vă desfășurați activitățile zilnice.
  • Aveți o infecție a pielii (semnele includ dungi roșiatice, scuame gălbui sau bubițe cu puroi).
  • Aveți simptome chiar și după ce ați încercat diverse măsuri de autoîngrijire.
  • Solicitați imediat asistență medicală dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți febră și erupția cutanată pare a fi infectată.

Impactul dermatitei atopice asupra calității vieții

Efectele fizice ale dermatitei atopice sunt evidente: piele uscată, mâncărime, roșeață, inflamație. Efectele emoționale nu sunt atât de evidente. Oamenii, în special copiii, se pot simți ciudat pentru că arată diferit. Persoanele cu dermatită atopică trebuie să facă față și lipsei de înțelegere din partea celorlalți, cuplată cu o teamă nefondată că boala este contagioasă.

În plus, dermatita atopică poate afecta viața de familie. Vizitele la medic, tratamentele și gestionarea simptomelor afectează toți membrii familiei. Lipsa somnului este un efect secundar comun al eczemei, deoarece ciclul mâncărime-scărpinare te poate împiedica să dormi bine.

 

Este posibil să previi dermatita atopică?

Aproximativ 20-30% dintre copiii cu un părinte care suferă de dermatită atopică și aproximativ 40-50% dintre copiii cu ambii părinți bolnavi dezvoltă dermatită atopică. Cu toate acestea, creșterea semnificativă a incidenței acestei afecțiuni înregistrată în țările dezvoltate în ultimele trei decenii nu poate fi explicată doar prin predispoziția genetică. Pare rezonabil să credem că există și alți factori care pot influența dezvoltarea dermatitei atopice.

Prevenția primară se aplică copiilor care nu prezintă încă semne ale bolii, dar care sunt predispuși la boli atopice. Comportamentele care pot proteja împotriva dezvoltării dermatitei atopice sunt:

  • alăptarea cel puțin în primele 4-6 luni de viață;
  • introducerea alimentelor solide după vârsta de 4-6 luni;
  • administrarea de bacterii probiotice la gravide cu 2-4 săptămâni înainte de naștere și la sugari timp de 6 luni după naștere;
  • reducerea administrarii de antibiotice la nou-născuți;
  • evitați renovarea casei în timpul sarcinii;

Prevenția secundară se adresează subiecților care au fost diagnosticați cu dermatită atopică și constă în măsuri care vizează prevenirea apariției leziunilor cutanate și reducerea utilizării excesive a tratamentelor farmacologice. Cele mai importante recomandări în prevenirea secundară sunt:

  • aplicarea de emolienți la fiecare 4-6 ore;
  • eliminarea iritanților pielii;
  • eliminarea alergenilor alimentari din alimentație;
  • evitarea transpirației;
  • evitarea situațiilor stresante.

Când faci baie sau duș, cel mai bine este să folosești săpunuri neiritante. În plus, se recomandă aplicarea unei creme hidratante pe piele în decurs de 3 minute după baie sau duș; pentru o hidratare optimă, se aplică de cel puțin două ori pe zi.

 

Sfaturile noastre

Stabilirea unei rutine de bază de îngrijire a pielii poate ajuta la prevenirea apariției dermatitei atopice. Următoarele sfaturi pot ajuta:

  • Hidratează-ți pielea de cel puțin două ori pe zi. Cremele, unguentele, untul de shea și loțiunile blochează umiditatea. Alege unul sau mai multe produse care îți sunt utile. Cel mai bun produs pentru tine va fi sigur, eficient, accesibil și fără parfum.
  • Aplicarea vaselinei cosmetice pe pielea bebelușului poate ajuta la prevenirea dezvoltării dermatitei atopice.
  • Fă o baie sau un duș zilnic. Utilizează apă călduță, în loc de apă fierbinte, și redu timpul de duș sau de baie la aproximativ 10 minute.
  • Utilizează un produs de curățare blând. Alege un produs de curățare care nu conține coloranți, alcool și parfumuri.
  • Nu îți freca pielea cu prosopul.
  • Usucă-ți pielea ușor. După baie, usucă-ți pielea cu un prosop moale. Aplică o cremă hidratantă în timp ce pielea este încă umedă (în primele trei minute).

 

Cum se tratează dermatita atopică?

Nu există un tratament definitiv pentru dermatita atopică, dar sunt disponibile multe tratamente eficiente. Stadiile de exacerbare pot fi tratate cu creme topice cu steroizi sau nesteroidieni și fototerapie. Mai mult, medicamentele sistemice pot fi, de asemenea, utilizate pentru a controla aceste perioade.

Pe lângă tratamente, este important să urmezi o rutina de îngrijire corespunzătoare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Post

Acest website colectează date statistice anonimizate, conform cu politica noastră de confidențialitate.   DA - click aici dacă sunteți de acord.   NU - click aici dacă NU sunteți de acord. ?